#słodkieponiedziałki – tarta z brzoskwiniami

Tęskniąc za letnimi dniami, możemy zawsze przygotować prostą tarte owocową, która na pewno przypomni wam wakacyjne klimaty! Dzisiaj przedstawimy wam wariant z brzoskwiniami, ale pamiętajcie, że możecie zastąpić je każdym innym owocem. 

Składniki do ciasta: 

  • 250 g mąki pszennej 
  • 150 g masła  
  • szczypta soli 
  • 1 jajko 
  • 1/3 szklanki cukru pudru 

Składniki do masy: 

  • 1 budyń wanilinowy 
  • 500 ml mleka 
  • 6 łyżek cukru pudru 
  • 100 g masła (temp. pokojowa) 

Reszta składników: 

  • 1 puszka brzoskwiń 
  • 1 galaretka brzoskwiniowa 

Przepis: 

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, cukier puder oraz schłodzone masło. Rozetrzyj składniki palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta. 
  2. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, by powstała jednolita masa. Odstaw je na pół godziny do lodówki, a piekarnik rozgrzej do 190 stopni. 
  3. Tortownicę posmaruj masłem, a następnie rozwałkuj ciasto i przenieś je do okrągłej formy. Spód dobrze nakłuj widelcem i włóż całość do piekarnika na około trzydzieści minut. 
  4. Przygotowanie masy rozpocznij od wymieszania pół szklanki mleka z budyniem. Drugą część mleka zagotuj z cukrem pudrem, a następnie dodaj do tego tę część z budyniem. Ciągle energicznie mieszaj. 
  5. Gdy masa ostygnie, ubij masło i dodaj je partiami do budyniu, ciągle mieszając.  
  6. Krem wyłóż na upieczony spód ciasta, a na wierzch ułóż pokrojone brzoskwinie. 
  7. Na koniec zrób galaretkę według podanego przepisu na opakowaniu produktu i gdy ta zacznie gęstnieć, polej nią wierzch tarty. Deser gotowy, smacznego! 

Korekta:  Gabriela Kusz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *