#vegepiątek – chlebek ziołowy z masłem

Zaczął się sezon grillowy, dlatego dziś przedstawiamy wam chlebek ziołowy, który może być idealnym dodatkiem do dań grillowych i nie tylko. Chlebek wygląda efektownie, a jego wykonanie nie jest trudne. 

Fot. RitaE/Pixabay

Składniki na chleb: 

  • 500g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 40g świeżych drożdży 
  • 300-350ml ciepłej wody 
  • 2 płaskie łyżeczki soli 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego 

Składniki na masło ziołowe: 

  • 100g masła 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii 
  • 2 ząbki czosnku 
  • Niecała łyżeczka soli 

Wykonanie masła ziołowego: 

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Miękkie masło wymieszaj z pietruszką i bazylią oraz czosnkiem i cebulą. Dodaj soli do smaku. 

Wykonanie chleba: 

Zrób rozczyn – do miski pokrusz drożdże, dodaj 150ml ciepłej wody, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Do dużej misy przesiej przez sitko pozostałą mąkę, dodaj sól, olej, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałą wodę (w zależności, ile wchłonie mąka). Wymieszaj wszystkie składniki łyżką i wyrabiaj ciasto ręcznie przez ok. 15 minut aż stanie się elastyczne i gładkie. Po wyrobieniu przełóż je do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i ponownie odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto pozagniataj jeszcze przez chwilę ręką i rozwałkuj na prostokąt o grubości około pół centymetra. Po wierzchu posmaruj ciasto wcześniej przygotowanym masłem ziołowym, a następnie całość pokrój w podłużne pasy o szerokości około 4cm. Każdy z pasków składaj w harmonijkę i przekładaj do tortownicy. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz chleb przez około 45 minut (aż się zarumieni). Podawaj z czym chcesz. Smacznego! 

Korekta: Kacper Beda 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *