#vegepiątek – pancakes ze szpinakiem

Przepis, który zaraz Wam przedstawię, odkryłam całkowicie przez przypadek. Tak przypadł mi do gustu, że już na stałe pozostał w mojej kuchni, ponieważ jest szybki, pyszny i zdrowy!

Składniki:

  • ½ szklanki mleka
  • kilka kostek mrożonego szpinaku (ja dałam 6 kostek)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g rozpuszczonego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy w oddzielnej misce. Mleko, jajko,czosnek i rozmrożony szpinak mieszamy, na końcu dodajemy masło. Następnie wsypujemy suche składniki i doprawiamy. Jeśli masa jest za rzadka – dodajemy mąki, jeśli za gęsta – mleko. Smażymy placuszki na patelni bez tłuszczu, po 2-3 minuty z każdej strony. Placuszki najlepiej smakują podane z jajkiem sadzonym na wierzchu! 

Korekta: Kacper Beda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *