#słonaśroda – sałatka z szynką parmeńską i mozzarellą

Dziś przedstawiamy wam pomysł na szybki w przygotowaniu, lekki i smaczny posiłek, czyli sałatkę z szynką parmeńską i mozzarellą.

Fot. RitaE/pixabay

Składniki:

• 200 g roszponki lub rukoli • 200 g sałaty lodowej lub rzymskiej • 100 g pomidorków koktajlowych • 50 g pomidorów suszonych w oleju • 100 g szynki parmeńskiej • 100 g sera mozzarella • Oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ten przepis jest na sałatkę dla 2 osób, więc przygotuj 2 głębsze talerze. Na każdy należy nałóż podobną ilość sałaty i roszponki. Ser mozzarella pokrój w plastry wielkości około 0,5 cm. Na rozgrzanej patelni smaż ser z obu stron na rumiano. Ułóż na wierzch sałaty. Pomidory świeże pokrój w ćwiartki, a oliwki i pomidory suszone w kostkę. Przełóż na wierzch sałaty wraz z plasterkami szynki parmeńskiej. Polej odrobiną oliwy z oliwek. Opcjonalnie dodaj także odrobinę zalewy z suszonych pomidorów. Gotową sałatkę podaj z czosnkowymi grzankami lub bagietką czosnkową. Smacznego!

Korekta: Kacper Beda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *