Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem

Po pyszny chleb z chrupiącą skórką nie musimy iść do piekarni. W krótkim czasie możemy upiec go we własnym domu. W poniższym przepisie zdradzamy jak to zrobić.

Składniki:

  • 250 gram mąki żytniej (typ 720)
  • 250 gram mąki pszennej (typ 650-750)
  • Drożdże instant – około 7-10 gram
  • Zakwas chlebowy – około 14 gram
  • 400-500 ml bardzo ciepłej wody (nie wrzątku)
  • Łyżeczka cukru
  • Półtorej łyżeczki soli
  • Słonecznik łuskany – około 100 gram (Świetnie sprawdzi się także żurawina)
  • Jedno jajko

Przygotowanie:

Składniki sypkie (oprócz ziaren słonecznika) mieszamy ze sobą w misce. Następnie wlewamy wodę i znów mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy na godzinę w ciepłe miejsce po to, by urosło. Po tym czasie wsypujemy słonecznik, mieszamy i przekładamy całość do foremki o wymiarach około 28x14x8 cm wysmarowanej masłem i wyścielonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasto białkiem jajka i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy 15 min w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Po upływie tego czasu obniżamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 30 min. Następnie wyciągamy chleb z blaszki, odklejamy papier do pieczenia i odstawiamy tak, by odparował. Dobrze sprawdzi się kratka. Czekamy aż pieczywo ostygnie.

Dobra rada: Tak upieczony chleb najlepiej przechowywać zawinięty w ściereczkę i schowany w chlebaku bądź szafce. Pamiętaj, aby nie kroić chleba prosto po wyjęciu z piekarnika.

Martyna Socha, archiwum własne

Korekta: Kacper Beda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *