polformance

#słodkiponiedziałek – placki z jabłkami i twarogiem

Jabłka są źródłem błonnika korzystnie wpływającego na pracę przewodu pokarmowegotakże „bombą’’ witaminową. Koniecznie zobaczcie przepis na placki właśnie z jabłkami i twarogiem. 

Składniki: 

  • ¼ szklanki mąki pszennej 
  • 200g miękkiego twarogu 
  • 4 nieduże jabłka 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżki cukru 
  • szczypta soli 
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania 

Przygotowanie: 

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jajka dokładnie umyj i oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj pokruszony twaróg, starte jabłka, cynamon i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj i na koniec połącz z pianą z białek. Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż placki z obu stron na złoty kolor i układaj je na ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Usmażone placki posyp cukrem pudrem. Smacznego! 

Korekta: Kacper Beda 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *