polformance

#vegepiątek – placki bananowe

Często zdarza się tak, że ludzie wyrzucają już dojrzałe owoce, gdy zaczynają przybierać ciemniejsze barwy, na przykład banany. Oczywiście nadal są one dobre do spożycia, o czym jednak zapomina większość z nas. Można je wykorzystać robiąc smaczne smoothie, czy właśnie wybrać wariant, który chciałabym dzisiaj Wam zaprezentować, czyli proste placki bananowe!

Składniki: 

  • 2 banany 
  • 100 g mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki cukru 
  • łyżeczka cynamonu opcjonalnie 

Przygotowanie: 

  1. Obierz banany i wrzuć do miski wraz z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i jeśli chcesz, to do smaku wsyp cynamon. 
  2. Wszystko ugnieć widelcem, a następnie całość zblenduj. 
  3. Na rozgrzaną patelnię rozlej po parę porcji i smaż je do momentu ścięcia się ciasta. Drugą stronę smaż tak samo, aż lekko się zarumieni. Po zdjęciu ich z patelni, możesz na przykład podać je z jogurtem naturalnym, czy z jakimś innym serkiem. Życzę smacznego! 

Korekta: Kacper Beda 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *