polformance

#słodkieponiedziałki – drożdżówki kokosowe

Dzisiaj przychodzimy do Was z pomysłem na słodkie śniadanie – portugalskie drożdżówki Pao de Deus, czyli drożdżówki z kokosem.

Składniki na ciasto:

  • 300 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 8 g drożdży w proszku
  • 480 g mąki pszennej
  • 85 g masła 

Składniki na masę kokosową:

  • 230 ml mleka
  • 1 jajko
  • żółtka z 2 jajek
  • 30 g mąki pszennej
  • 80 g cukru 
  • 230 g wiórków kokosowych 

Przygotowanie:

Ugniatamy wszystkie składniki na ciasto, poza masłem, przez 5 minut. Po tym czasie stopniowo dodajemy miękkie masło i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przekładamy do miski i zostawiamy w lodówce na około godzinę.

Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i formujemy z niego jednakowe kulki (wychodzi około 12 sztuk). Układamy je na blasze (pamiętajcie o odstępach!) posmarowanej masłem i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia, kulki powinny podwoić swoją początkową wielkość. 

W czasie gdy oczekuje na wyrośnięcie bułeczek, przechodzimy do przygotowania masy kokosowej. W tym celu zagotowujemy mleko. W osobnym naczyniu mieszamy jajko, żółtka, mąkę i cukier. Zmieszane składniki dodajemy do gorącego mleka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy masę na mały ogień, aby zgęstniała, nie może jednak się zagotować. Na końcu zdejmujemy masę z ognia i dodajemy wiórki kokosowe. 

Tuż przed włożeniem do piekarnika rozprowadzamy masę na każdej wyrośniętej kulce w dowolnej ilości. Wstawiamy drożdżówki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut.

Korekta: Kacper Beda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *