polformance

#słodkiponiedziałek – biszkopt z rabarbarem

Ponieważ za oknem nie widać lata, my spieszymy dziś do Was przynajmniej z jego namiastką, czyli szybkim w przygotowaniu biszkoptem z rabarbarem, który chyba nie tylko mi kojarzy się z tą porą roku. Ciasto to jest bardzo proste do zrobienia, wychodzi miękkie, lekkie i puszyste, a dzięki rabarbarowi jest wilgotne i nie aż tak słodkie. Zamiast rabarbaru oczywiście możecie wykorzystać inne owoce: truskawki, śliwki, maliny. Koniecznie wypróbujcie! 

Fot. własna/Katarzyna Kozińska

Składniki: 

  • 6 jaj 
  • Szklanka cukru 
  • Łyżka oleju 
  • Szklanka mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • Łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 0,5 kg rabarbaru, 2 łyżki cukru 

Wykonanie: 

Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki około 3cm. Posyp je cukrem i odłóż na jakieś 20 minut. Przesianą przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek wymieszaj łyżką. Jajka utrzyj z cukrem, a następnie cały czas ucierając, dodawaj olej oraz mąkę (powoli). Miksuj jeszcze przez chwilę na wolnych obrotach. Z rabarbaru odlej wodę, która się wytworzyła i wyłóż go na blaszce wyłożonej wcześniej papierem. Na to wylej ciasto. Całość włóż do piekarnika i piecz około 30 minut w 180 stopniach. Przed podaniem ostudź i posyp cukrem pudrem. Smacznego! 

Korekta: Kacper Beda 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *