polformance

#vegepiątek – sałatka z pomidorem, fasolką szparagową i serem feta

Dzisiaj przedstawiamy wam kolejny pomysł na potrawę bez mięsa. Sałatka z pomidorami, fasolką i serem feta to super propozycja na lekki lunch lub kolację. Koniecznie zobaczcie i wypróbujcie poniższy przepis. 

Fot. Snapwiresnaps / pixabay

Składniki: 

  • 3 rzodkiewki 
  • 200g zielonej fasolki 
  • 1 pomidor 
  • 80 dag sera feta 
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól 
  • pieprz 
  • łyżka soku z cytryny 

Wykonanie: 

Obetnij obie końcówki z fasolek. Oczyszczone fasolki przełóż do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj, tak, by były al-dente. Odcedź i ostudź je. Pomidory pokrój w półksiężyce, rzodkiewki w plasterki. Ser feta pokrój w kostkę. Na fasoli ułóż pokrojone pomidory i rzodkiewki. Na wierzchu poukładaj ser feta. W misce zmieszaj olej, oliwę, sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i polej sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego. 

Korekta: Kacper Beda  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *