polformance

Domowe bezy

Bezy to słodkie wypieki często służące dekorowaniu ciast, lodów i innych deserów. Najczęściej spotykamy je w kolorze białym lub lekko różowym. Można jeść je także same, a ich przygotowanie jest bardzo proste.

Składniki (na około 35 sztuk):

  • 2 białka jajek (najlepiej w temperaturze pokojowej)
  • 100 gram drobnego cukru
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Białka wraz z solą ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodajemy cukier aż do uzyskania konsystencji pozbawionej grudek. Masę przekładamy do szprycy z ozdobną końcówką. Potem wyciskamy niewielkie kształty na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100 stopni Celsjusza. Po 60 minutach wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, pozostawiając bezy do ostygnięcia.

Należy pamiętać, że bezy trzeba przechowywać w zamkniętym opakowaniu, tak, by nie stały się wilgotne. W tym celu dobrze sprawdzi się metalowa puszka.

pixabay.com

Korekta: Kacper Beda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *