MAGAZYN STUDENTÓW POLITOLOGII I DZIENNIKARSTWA UMCS W LUBLINIE

Brownie#2, czyli znów brownie, ale trochę inaczej

Cudownie czekoladowe, ale przede wszystkim szybkie i tanie brownie? Gdy spróbujesz tego przepisu, z pewnością upieczesz to ciasto więcej niż jeden raz! Chrupiąca skórka i ciągnące się wnętrze zaspokoi podniebienie nawet największego łasucha.  

Fot. K.S/zdjęcie własne

Poziom trudności: łatwe 

Czas przygotowania: 45 minut 

Składniki: 

  • 1 i 1/3 szklanki (250ml) mąki 
  • 2 szklanki cukru (możesz dodać mniej) 
  • ¾ szklanki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego 
  • 4 jajka 
  • Wedle uznania orzechy lub kawałki czekolady 

Przygotowanie: 

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni, przygotowanie masy jest proste i szybkie. Dzięki temu zaoszczędzisz trochę cennego czasu.  
  1. Do jednego naczynia dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj za pomocą widelca. W drugim naczyniu wymieszaj resztę mokrych składników oraz dodaj suche. Nie przejmuj się grudkami, jeśli takie zostaną to nawet lepiej.  
  1. Wysmaruj blachę masłem, a następnie wylej do niej przygotowaną masę.  
  1. Włóż ciasto do piekarnika oraz nastaw minutnik na 15 minut. Po upływie tego czasu sprawdzaj wykałaczką brzeg ciasta. W momencie, gdy będzie ona sucha, twój wypiek jest już gotowy.  

Optymalny czas pieczenia: 30 minut.  

Smacznego!  

Korekta: Magdalena Sadłowska 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *