MAGAZYN STUDENTÓW POLITOLOGII I DZIENNIKARSTWA UMCS W LUBLINIE

#słodkieponiedziałki – obwarzanki

Dzisiaj mam dla Was przepis, który wielu z nas na pewno zna z dzieciństwa. Zapach obwarzanków jest nieporównywalny z żadnym innym. Przepis przypomniał mi się po 15 latach, więc smak był jeszcze bardziej nieziemski! 

Składniki: 

5 g drożdży sypkich 

200 ml śmietany 18%  

Łyżka cukru 

2 jajka 

3 szklanki mąki pszennej 

Cukier waniliowy 

Cukier puder  

0,5 l oleju rzepakowego 

źródło: archiwum własne

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki łączymy w misce i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut tak, by ciasto wyrosło. Następnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 4 mm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka o średnicy ok. 7 cm. Potem w wyciętych formach wycinamy mniejsze okręgi o średnicy ok. 2 cm. Olej wlewamy do rondelka i rozgrzewamy na średnim ogniu. Następnie wrzucamy kilka sztuk wyciętych form, zmieniając co chwilę strony. Kiedy obwarzanki zarumienią się na złotą barwę, wyciągamy je i odkładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, by nadmiar oleju mógł ocieknąć. Po kilku minutach, gdy już ostygną, posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego! 

Korekta: Jakub Sarek 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *