MAGAZYN STUDENTÓW POLITOLOGII I DZIENNIKARSTWA UMCS W LUBLINIE

#słodkiponiedziałek – babeczki marchewkowe

Polska złota jesień dobiega końca i wchodzimy powoli w magiczny zimowy czas. Zanim oddamy się świątecznym wypiekom, zapraszamy na babeczki marchewkowe.  

Brak opisu.
źródło: własne/ Szymczak

Składniki na około 20 babeczek:  

  • 260 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1,5 łyżeczki cynamonu 
  • 290 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 
  • 200 g miałkiego brązowego cukru* 
  • 50 g drobnego cukru do wypieków* 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy 
  • 4 duże jajka 
  • 300 g marchewki startej na dużych oczkach 
  • 100 g zgrubsza posiekanych orzechów włoskich 
  • 100 g żurawiny  

*Brązowy cukier nadaje lekko karmelowego posmaku, jednak nie jest konieczny i może być on zastąpiony standardowym. 

*Można zastąpić zwykłym cukrem

Krem:  

450 g serka naturalnego (typu Philadelphia temperaturze pokojowej) 

  • 135 g masła w temperaturze pokojowej 
  • 95 g przesianego cukru pudru 
  • 4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 

Przygotowanie ciasta: 

  1. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. 
  1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, grzanie góra dół.  
  1. Olej, cukier i ekstrakt waniliowy umieszczamy w misce i mieszamy rózgą do połączenia składników, następnie dodajemy po jednym jajku każdorazowo dokładnie mieszając.  
  1. Bezpośrednio do wymienionych wcześniej składników przesiewamy mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.  
  1. Dodajemy startą marchew, orzechy i żurawinę i mieszamy do połączenia składników.  
  1. Wylewamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika na 25 min lub do suchego patyczka.

Przygotowanie kremu*:  

  1. Do miski dajemy masło i cukier, ucieramy mikserem na puszystą masę.  
  1. Dostajemy miód i znów ucieramy.  
  1. Dajemy serek i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.  

Propozycja dekoracji: 

  1. Szprycujemy krem za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką.  
  1. Obsypujemy cynamonem i złotymi kuleczkami.  
  1. Na sam koniec dekorujemy naszą babeczkę orzechami.  

korekta: Magdalena Sadłowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *