MAGAZYN STUDENTÓW POLITOLOGII I DZIENNIKARSTWA UMCS W LUBLINIE

#słona środa — bułka z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

www.instagramcom/vegetka00

Śniadanie to jedno z ważniejszych posiłków w ciągu dnia, od niego zaczynamy nasz dzień, dlatego warto czasem się rozpieścić nawet w środku tygodnia.  

Składniki dla jednej osoby:  

  • Ulubiona bułka  
  • 3 liście sałaty 
  • Pomidor  
  • Masło do posmarowania bułki  
  • 2 jajka  
  • Sól i pieprz

Sos holenderski: 

  • 1 żółtko  
  • Łyżka wody  
  • Ok. 80 gram. masła klarowanego  
  • Pół łyżeczki soku z cytryny  

Przygotowanie sosu: 

1) Potrzebujemy masła klarowanego (jeśli takiego nie mamy, to najpierw rozpuszczamy masło w garnuszku, a potem przelewamy do miseczki przez np. ręcznik kuchenny lub gazę — pozbywamy się w ten sposób kazeiny, czyli białka mleka).

2) Oddzielamy białko od żółtka (białko można wykorzystać do zrobienia bezy na deser). Polecam robić ten sos na kąpieli wodnej, czyli do garnka wlewamy wodę, a na ten garnek dajemy miseczkę. Ważne, żeby woda nie miała kontaktu z miską. 

3) Do miski wrzucamy żółtko z łyżką wody i mieszamy dość energicznie, aby widzieć spód miseczki, mieszamy, dopóki nasze żółtko zgęstnieje. Gdy już jest gęste (trzepaczka zostawia ślad), zdejmujemy z ognia. Dalej mieszając, dodajemy powolnym strumieniem nasze masło klarowane. Gdy wszystko się połączyło, doprawiamy.  

Jajko w koszulce:  

1) Napełniamy garnek z wodą i czekamy, aż woda się zacznie gotować, nie solimy wody!  Wbijamy jajka do miseczki/ szklanki. 

2) Gdy już widzimy pęcherze powietrza, robimy niewielki wir łyżką i delikatnie wrzucamy jajko w sam wir wody. Gotujemy je około 2 minut.  

3) Powtarzamy czynność z drugim jajkiem. Ugotowane jajka odkładamy na ręcznik kuchenny. 

Fot. W. Sz./ zdjęcie własne

Składanie bułki: 

1) Naszą bułkę kroimy na pół, smarujemy masłem, dajemy sałatę i pomidora na jajko. Wszystko polewamy sosem holenderskim.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *