MAGAZYN STUDENTÓW POLITOLOGII I DZIENNIKARSTWA UMCS W LUBLINIE

#słonaśroda – kajzerki z jajkiem sadzonym

Kolejna słona środa, a my spieszymy do was z inspiracją na słone śniadanie – dziś przedstawiamy wam przepis na kajzerki z jajkiem sadzonym.

Fot. Jill Wellington / pixabay

Składniki: 

  • 2 kajzerki 
  • 4 jajka 
  • 4 łyżki tartego sera żółtego 
  • 4 plastry bekonu 
  • Gałązka koperku 
  • Sól, pieprz 
  • Masło 

Wykonanie: 

Z kajzerek odciąć wierzchy i wydrążyć miąższ ze środka, by powstały miseczki. Posmarować je masłem. Gałązkę koperku opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku papierowym i posiekać. Bekon pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć na nim boczek. Lekko go ostudzić i rozłożyć do „miseczek” z bułek. Posypać tartym serem i wbić do każdej bułki po jajku. Jajka oprószyć solą oraz pieprzem i posypać koperkiem. Przykryć bułki odciętymi wierzchami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Zapiekać, aż białko jaj się zetnie. Podawać na gorąco. 

Korekta: Kacper Beda 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *