MAGAZYN STUDENTÓW POLITOLOGII I DZIENNIKARSTWA UMCS W LUBLINIE

#słonaśroda – szparagi zapiekane z boczkiem

Sezon na szparagi trwa w pełnej krasie. Dlatego w naszej serii nie mogło zabraknąć przepisu z tymi pysznymi warzywami. Szparagi zawijane w boczek mogą zarówno stanowić pomysł na obiad, jak i reprezentacyjną przekąskę na imprezę.

Składniki: 

www.prostepesto.pl
  • 1-2 pęczki zielonych szparagów
  • plasterki boczku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  •  opcjonalnie: 4 bułki pszenne przekrojone na pół

Przygotowanie

Ważne jest to, czy nasze szparagi są młode i cienkie, czy grube. Jeśli są cienkie nie ma potrzeby ich gotowania, ponieważ zmiękną w piekarniku. Jeżeli nasze warzywa są grube, należy podgotować je w osolonej wodzie przez parę minut. 

Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Pędy polewamy delikatnie oliwą i posypujemy solą. Następnie każdy z pędów owijamy plastrem boczku i doprawiamy pieprzem. Tak przygotowane szparagi kładziemy na blasze obłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 25 minut – do zarumienienia boczku. 

Jeśli chcemy podać szparagi w formie przekąski, świetnie wyglądać będą gdy położymy je na przekrojonej bułce pszennej posmarowanej cienką warstwą masła.

Korekta: Kacper Beda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *